Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Mandela ona hayrandı, o da Mandela'ya"

"Mandela ona hayrandı, o da Mandela'ya"

"Mandela ona hayrandı, o da Mandela'ya"16 Aralık 2013 - 05:12
Güney Afrika'nın "caz efsanesi" Thandi Klaasen, hayatını kaybeden eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela için "Çoğu insan için gerçek bir babaydı. Dünyaya bir Mandela daha geleceğini sanmıyorum" dedi.
TAYFUN SALCI  (AA)
 
    "Apartheid" olarak bilinen ırkçı-ayrılıkçı rejimine karşı direnişin  önemli merkezlerinden Johannesburg'un Sophiatown semtinde doğup büyüyen Klaasen,  bir Mandela hayranı. Mandela için "Tam bir beyefendiydi. Size bir şey sordu mu,  ona sadece gerçeği söyleyebilirdiniz" diyen Klaasen, ölüm haberini duyduğunda  hissetiklerini şu sözlerle ifade etti: 
 
    "İçim yandı. Sarsıldım. Çoğu insan için gerçek bir babaydı. Gördünüz  işte, bütün dünya buradaydı. Dünyaya bir Mandela daha geleceğini sanmıyorum." 
 
    Johannesburg'un doğusundaki Alberton'ın, bir kenar mahallesinde  ödüller ve müzikle dolu 4 odalı gecekondu evinde, AA muhabirinin sorularını  yanıtlayan 82 yaşındaki Klaasen, "Biz baskı altında büyüdük. Babalarımız ve  annelerimiz de öyle. Az güldük, çok ağladık. Sırf derimizin rengi yüzünden" diye  konuştu. 
 
    Klaassen, genç yaşında bir arkadaşının yüzüne serptiği asit nedeniyle  bir yılını hastanede geçirmiş, tutkuyla bağlı olduğu müzik kariyerinin bitmesine  ramak kalmış. "Polis şiddeti, taciz, tecavüz, aşağılanma, dışlanma" dolu bir  hayatta, şarkı söyleyerek ayakta kalmış. 
 
Klaasen'in kızı Lorraine Klaasen de başarılı bir müzisyen.
 
 
    "Sophiatown'da hayat çok zordu. Beyazlar, bizden üstün olduklarını  düşünürlerdi. Ama komik olan şu ki geceleri beyaz erkekler, siyah kadınların  peşine düşerdi" diyen Klaasen, "Bu da siyahları polisten, beyaz adamlardan ve  beyaz kadınlardan nefret etmeye sevk etti" şeklinde konuştu. 
 
 
"Kederden de neşeden de şarkı söyledim"
 
    Zorlu yaşam koşulları altında müziğe sarıldığını anlatan Klaasen,  "Kederden de şarkı söyledim, neşeden de. Blues da söyledim, romantik şarkılar da.  İngilizce de söyledim, kendi dilimde de" dedi.
 
    Klaasen vatanı Güney Afrika'yı zaman zaman terk ederek, bazı yıllarını  başka ülkelerde geçirmek zorunda kalsa da hep köklerine döndüğünü dile getirdi. 
 
    Mandela'yla şahsen tanışmasını, efsanevi liderin doğum gününde şarkı  söylemek üzere davet edilmesiyle bulduğunu ifade eden Klaasen, "Benim hayranımdı"  dediği Mandela için 1995'deki doğum gününde söylediği şarkıyı tekrarlarken  geçmişe daldı. 
 
    Hayatı boyunca zenginler için çok şarkı söylediğini aktaran Klaasen,  Mandela vesilesiyle yoksullar için gerçekleştirilen organizasyonlarda da görev  aldığını anlattı. Klassen, her fırsatta Mandela ve Afrika Ulusal Kongresi  etkinliklerinde seve seve yer aldığını söyledi. 
 
    Güney Afrika Devlet Başkanı'nın elinden "Altın Baobab Nişanı"nıyla  ödüllendirilen Klaasen, aldığı çok sayıda ödüllerin arasında, Kanada'da "Seçkin  Kadın Ödülü" (1999) ve Güney Afrika Müzik Ödülleri kapsamında  "Yaşam Boyu Başarı  Ödüllü" de yer alıyor. 
 
    Klaasen'in kızı Lorrain de Kanada'da başarıyı yakalamış bir caz  şarkıcısı. Anne ve kız, başta Kanada olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde  birlikte sahne alıyor. "Türkiye'de yapılan caz festivallerinden birinde şarkı  söylemeyi kabul eder miydiniz" sorusuna, Thandie Klaasen, tereddütsüz, "Ne zaman  gidiyoruz, bilet nerede?  Nerede iyi insanlar varsa, ben oraya gitmeye hazırım"  diye cevap verdi.