Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » BİFO yabancı basının gözdesi

BİFO yabancı basının gözdesi

BİFO yabancı basının gözdesi14 Ağustos 2014 - 11:08
Dünyanın en popüler klasik müzik aktivitesi olan BBC Proms'ta Türkiye'den sahne alan ilk orkestra olmayı başaran Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, yabancı basından tam not aldı
2014’te 70. kuruluş yıldönümünü kutlayan Borusan Holding’in girişimiyle 15 yıl önce kurulan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) dünyanın en saygın ve önemli klasik müzik festivallerinden BBC Proms’ta, 29 Temmuz Salı akşamı verdiği konser büyük beğeni topladı. Londra’nın ünlü salonu Royal Albert Hall’da gerçekleşen ve doğu temalı klasik batı müziği eserlerini içeren konseri 6.000’e yakın seyirci izlerken, eleştirmenler BİFO’ya, Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel’e ve konuk solist kemancı Daniel Hope’a tam not verdiler.
 
The Guardian gazetesinden Tim Ashton, BİFO’yu klas ve coşkulu bir topluluk olarak tanımlarken, Sascha Goetzel’in ortaya koyduğu performanstan etkilendiğini vurguladı ve Goetzel’i mükemmel bir şov adamı olarak nitelendirdi. BİFO’nun ve onun “parlak” şefi Goetzel’in ilk kez geldikleri BBC Proms’da müthiş bir etki yarattıklarını kaydeden Ashton şöyle devam etti: “Mozart’ın 'Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü' yetkince seslendirildi. Orkestranın Goetzel olmadan çaldığı, Händel’in 'Saba Melikesinin Gelişi' adlı yapıtı ise zarif ve hafifti.”
 
Daniel Hope, Gabriel Prokofiyev'in BBC Proms için bestelediği "1914" adlı eserde BİFO ile birlikte çaldı.
 
Ashton, BİFO’nun Daniel Hope’a eşlik ettiği, Gabriel Prokofyev’in 1914 adlı eserinin şaşırtıcı efektler içerdiğini; BİFO’nun ve Hope’un bu zor parçayı çok iyi yorumladıklarını da kaydetti.
The Times gazetesinin haberinde şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin en canlı orkestrası ilk Proms performansını, Händel ve Mozart’tan Holst ve Respighi’ye uzanan, Asya ve Afrika’dan ilham alınarak bestelenmiş Batılı eserlerle gerçekleştirdi. Viyanalı coşkulu Şef Sascha Goetzel ve BİFO hayli canlı bir izlenim bıraktı.“
 
Gabriel Prokofyev’in Keman Konçertosu’nu değerlendiren The Independent gazetesi bu özgün eserde Daniel Hope’un uzun solo bölümünü hatasız tamamladığını, Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO’nun da perküsyon ağırlıklı bölümü çok etkili bir şekilde yorumladığını kaydetti. Gazetedeki değerlendirmede konserin diğer yapıtlarının oryantal temalara sahip olduğu ve bunları başarıyla seslendiren BİFO’nun mükemmel bir orkestra olduğunu gösterdiği belirtildi.
The Telegraph gazetesinden Ivan Hewett, “Orkestra çok zengin bir sese sahipti ve bütün konser bir mücevher gibi parladı” şeklinde övgü dolu sözlerine şöyle devam etti: “Orkestrayı yöneten Viyana doğumlu Sascha Goetzel bir başka fanteziyi hayata geçiriyordu. Müziği yönetmedi, adeta dans etti. Bu da sorun değil, çünkü zaten müzik danstır.”