Leonard Cohen'den Marianne'e 'elveda'
Kanadalı ozan, 'So Long, Marianne', 'Bird on a Wire' şarkılarına ilham kaynağı olan Norveçli sevgilisi Marianne Ihlen'e hayatını kaybetmeden iki gün önce bir mektup yolladı
Cohen ve Marianne Ihlen (sağda) Yunanistan'ın Hydra adasında (1960).
Kanadalı ozan Leonard Cohen'in, '60'larda birlikte yaşadığı ve 'So Long, Marianne' ile 'Bird on a Wire' şarkılarına ilham kaynağı olan sevgilisi Marianne Ihlen'e, 29 Temmuz'da hayatını kaybetmeden önce bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayan Ihlen'in arkadaşı Jan Christian Mollestad, Kanadalı yayın kuruluşu CBC'ye verdiği röportajda Cohen'in 81 yaşındaki eski sevgilisinin sağlığının kötüye gittiğini öğrenince bir mektup yazıp gönderdiğini, kendisinin mektubu Ihlen'e ölümünden iki gün önce okuduğunu açıkladı.
Mollestad'ın anlatımına göre Cohen, 1960 yılında, Yunanistan'ın bir sanatçı komününe dönüşen Hydra Adası'nda tanıştığı ve sonrasında Kanada'da yıllarca birlikte yaşadığı Norveçli sevgilisine yazdığı mektupta şu satırlara yer verdi: "Evet Marianne artık ikimiz de çok yaşlandık ve vücutlarımız dağılıyor ve sanırım yakın zamanda seni takip edeceğim. Şunu bil ki seni o kadar yakından takip ediyorum ki eğer elini uzatırsan, benimkine ulaşabilirsin. Seni güzelliğin ve zekan için daima çok sevdiğimi biliyorsun, ama başka bir şey söylememe gerek yok çünkü sen bunları hep biliyorsun. Şimdi, sana çok güzel bir yolculuk diliyorum. Güle güle eski dost. Sonsuz aşk, yolun sonunda görüşürüz..."
