Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Turquazz: Anadolu Caz ve Kökler Festivali başlıyor

Turquazz: Anadolu Caz ve Kökler Festivali başlıyor

Turquazz: Anadolu Caz ve Kökler Festivali başlıyor08 Mart 2019 - 02:03
Turquazz: Anadolu Caz ve Kökleri Festivali, Türkiye'den ve Türkiye’nin etrafını çevreleyen bölgelerden doğan Anadolu cazına ve köklerine ışık tutan, Londra’da yepyeni ve çok disiplinli bir müzik ve sanat festivalinin ilki.
13 Mart'ta başlayacak ve ayın sonuna kadar başkentteki çeşitli mekanlarda devam edecek olan festival; her türden caz konserlerini, caz belgesellerinin yanı sıra üretim aşamasında olan filmlerin gösterimlerinden oluşan bir film gününü, Anadolu caz üzerine konuşacak seçkin konuşmacılarca yapılacak workshop’ları, bir Türk Tangosu dans gecesini, bir cazfunk Dj gecesini ve festival direktörü Batu Akyol'un bir araya getirdiği hikayelerle beslenen bir tadım mönüsü ile açılan bir yemek deneyimini içeren dopdolu bir programdan oluşuyor. Sınırsız Anadolu Cazı! 
 
 
Festival küratörü ve direktörü Batu Akyol, “Bu bir ilk ve gerçekten Londra'ya Anadolu cazının ABC'sini göstermek istiyoruz. Program, halihazırda tanıdık olan caz diliyle dolu bir şahsiyete sahip; fakat bu defa Anadolu’ya özgü dokunuşlarla. Müzik, yemek, film, dans ve söyleşiler… gerçekten herkes için bir şeyler var.”
 
 
Konser programı, cazın alternatif ve deneysel taraflarından, Türkiye'de iyi bilinen geleneksel ve klasik formlarına kadar çeşitli sanatçı ve sesleri bir araya getiriyor. 
 
 
606 Club’da çalacak Önder Focan ve Şallıel Kardeşlerce oluşturulmuş Funkbook a La Turc, halk ve şehir kültür tarzından ödünç alınmış Türkiye’nin ana akım caz seslerine karşı çıkan funk odaklı Türkçe şarkıları bir araya getirecek (27.03). 
 
 
Rich Mix’te sahne alacak olan Erkan Oğur / Anatolian Blues Project, gitarın ustasıyla blues performansı sergileyerek yıllar sonra Londra'ya yeniden hoş geldiniz diyecek (18.03).  
 
 
Kardeş ikili Yarkın Duo, St Cyprian’s Church’te piyano ve kemençe ikilisiyle klasik bir konser sunacak (16.03).  
 
 
Dalston’daki Cafe Oto, cazın dijital alanın sınırlarına erişeceği The Origins ile Barış Demirel’i ağırlayacak (26.03). 
 
 
Öte yanda Phoenix Arts Club’ta, piyanist ve bassist ikili Can Çankaya ve Kağan Yıldız, orijinal ve standart kompozisyonların bir karışımı olan Timeless’ı icra edecek (20.03). 
 
 
Balabam’da, gitarist Önder Focan, basçı Ozan Musluoğlu, şair Tice Cin ve Dila Vardar'ın, misafir sanatçı Dunja Botic ile birlikte Türk ve Anadolu geleneğinden edebiyat ve müzik ikilisini bir araya getirdikleri özel bir şiir ve caz gecesi gerçekleşecek (28.03). 
 
 
 Batu Akyol’un yönetmenliğini yaptığı Türkiye'de Caz, Türk caz müziğinin ve müzisyenlerinin durumunu, gelişimini ve etkileşimini, Türk tarihine paralel olarak araştırıyor (100 dakika). (Gösterim ardından yönetmen Batu Akyol ile Soru-Cevap etkinliği olacak) 
 
 
Yönetmenliği Sercan Sezgin tarafından yapılan Nublu, New York'ta Türk sahibi İlhan Erşahin tarafından işletilen yeraltı kulübü ve canlı müzik mekanı ile ilgili bir belgesel. (73 dakika) (Gösterim ardından yönetmen Sercan Sezgin ile Skype Soru-Cevap etkinliği olacak) 
 
 
Nezih Ünen’in çekimlerini Anadolu’da gerçekleştirdiği ve ardından soru-cevap etkinliğinin gerçekleşeceği Anadolu'nun Kayıp Şarkıları filmi, eski uygarlıkların, ritüellerin ve mitolojinin geleneksel müzik ve dans üzerindeki etkisini inceliyor. (96 dakika) (Gösterim ardından yönetmen Nezih Ünen ile Skype Soru-Cevap etkinliği olacak) 
 
 
Deniz Yüksel’in yönettiği Maffy’s Jazz, bir caz devi olan Maffy Falay ile ilgili devam eden bu çalışmanın ilk gösterimi olacak. Film, Maffy Falay’ın caz yolculuğunu ve Kenny Clarke, Francy Boland ve Thelonious Monk gibi dünya harikalarıyla olan performanslarını ele alıyor. (10 dakika) 
 
 
Serdar Kökçeoğlu tarafından yönetilen MİMAROĞLU, efsanevi Charles Mingus'ın yapımcısı olan Türk elektronik müziğin öncüsü İlhan Mimaroğlu hakkında yapılan bu çalışmanın ilk gösterimi olacak. Mimaroğlu’nun avangard müziği, Federico Fellini, Frank Zappa ve John Lennon gibi insanları etkiledi. (7 dakika)
 
 

Turquazz Caz Festivali, The Arts Council of England vasıtasıyla National Lottery ve Türkiye’nin uluslararası mecrada faaliyet gösteren saygın kurumlarından Yunus Emre Enstitüsü tarafından desteklenmektedir. Festival, Loyka Visual Arts tarafından hazırlandı. Aşağıdakiler dahil tüm sponsorlarımıza ve arkadaşlarımıza teşekkür ederiz: Türkiye Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları (THY), MYRA, Radisson Blu, Laz Restaurant ve Londra SOAS Üniversitesi.